Intelligente duurzame lichttegel


Toepassingen van duurzame oplossingen zijn in het meest ideale geval onzichtbaar: isolatie is weggewerkt, warmte- en koudeopslag zit vaak onder de grond, zonnepanelen liggen hoog op het dak en intelligente gebouwbesturing zit in serviceruimtes.

Het gebruik van duurzame oplossingen is iets om trots op te zijn. Daar mag je mee te koop lopen. En dan werkt die onzichtbaarheid niet mee. Het is niet leuk om de bezoeker van je gebouw trots mee te nemen naar de kelder en ze dan de injectiepijp van de warmte/koudeopslag te laten zien ‘daar zit onze duurzame oplossing’.

De lichttegel is een manier om die duurzaamheid op een uitdagende manier uit te stralen: de tegel werkt volledig op zonne-energie, maar is daarnaast veel meer dan een moeilijke manier om een LED te laten branden.
De module is behalve volledig op zichzelf staand met zonecellen en energieopslag een complete  communicatie-eenheid waarin een hoogvermogen driekleuren LED, sensoren, LCD display of luidsprekertje kan worden verwerkt.

De modules maken onderling zelf draadloos verbinding en kunnen vanaf een centrale post bediend worden. Stadsmarkering, route-aanduidingen of informatie bij een interessant punt kunnen met de tegel/module gegeven worden.
Een van de proefexemplaren heeft, ingeseald in plasic, een paar dagen op de bodem van een ondiepe heldere vijver doorgebracht en is ook daar uitstekend blijven werken.

De verscheidenheid in toepassingsmogelijkheden wordt alleen beperkt door de fantasie.Enkele voorbeelden


Wil een stad een toeristische wandeling vanaf het station?
Met een SMSje kan je bezoeker zelf aangeven in welk tempo hij de route wil wandelen. Een SMSje terug naar de bezoeker geeft aan wanneer zijn persoonlijke route start en welke kleur hem van tegel naar tegel leidt.

De romeinse grens die door heel Nederland loopt markeren?
De tegels langs het traject neerleggen en ’s avonds verlichten ze de route.

De brandgrens in Rotterdam in rood op 14 mei en in oranje of groen op 5 mei?
Zonder dat er een kabel de grond in hoeft is dit met een druk op een knop op een centrale plek eenvoudig te realiseren.

Een schoolplein van interactieve kinder- spelletjes voorzien?
De tegels hebben een aanraaksensor, wie trapt het eerst al zijn gekleurde tegels uit, of lost het patroon op?

Daarnaast kunnen de modules ook vertikaal gemonteerd worden, bijvoorbeeld op de gevel van een gebouw in een matrix om boodschappen of een logo te presenteren. Het enige waar op gelet moet worden is dat op de gevel regelmatig en voldoende zonlicht valt. Het aantal zonnecellen en accucapaciteit is ruim bemeten. Bij een volle accu, wat al na twee dagen zomerzon wordt bereikt, kan een 1 Watt LED 12 uur branden. Door met goed beleid met het gebruik om te gaan komen de tegels ook probleemloos werkend de winter door. Duurzame (energie)toepassingen krijgen op deze manier een gezicht.


Duurzaam
Zijn de lichttegels ook verdedigbaar als duurzame toepassing?

Ja.
Voor de tegels is geen bekabeling nodig, onderdelen zijn vervangbaar als ze defect zijn en ze hebben een ongekende flexibiliteit. De tegels kunnen tot maximaal 40 meter uit elkaar gelegd worden en omdat ze boodschappen naar elkaar doorgeven in een soort ‘rijgsysteem’ is behalve een voedingskabel ook geen databekabeling nodig. Met 25 tegels is een kilometer interactieve markering mogelijk!


Duur?

De tegels zijn niet goedkoop: ze moeten slipvrij zijn, zo goed mogelijk molestbestendig, langdurig zonder onderhoud kunnen werken, sterk zijn en veilig voor diefstal. Daarnaast zit er slimme, eerste klas, en dus ook wat duurdere, elektronica in.
Daar staat tegenover dat de plaatsing extreem goedkoop is: de openbare hoeft niet voor bekabeling opengebroken te worden en er hoeven geen kabels te worden gelegd en aangesloten.
Daar zit een enorme financiële winst in.
Voor veel toepassingen is de lichttegel goedkoper dan ook goedkoper dan bekabelde alternatieven.
Duurzaam kan concurreren. En dat voor een extreem flexibele oplossing!


Prototype


In de electronica van dit prototype zijn de verschillende onderdelen nog goed herkenbaar: laadmodules, batterijen, LED aansturing en communicatie. Later is hiervoor een compacte print ontworpen waarop alles geïntegreerd is.